Fokmerries

 

Ieder jaar zetten wij twee tot vier merries in voor de fokkerij. Wij fokken bewust op kleine schaal om de kwaliteit nauw in de gaten te kunnen houden. Ons streven is om al onze fokmerries onder het zadel te laten keuren. Daarnaast zijn alle merries bewezen rijpaarden, die wij door en door kennen. Wij fokken met overall goede paarden die voor alle belangrijke afzonderlijke onderdelen tenminste bovengemiddeld, en liefst nog (veel) hoger scoren. Daarnaast moet het paard ons persoonlijk aanspreken, want alleen cijfertjes zeggen niet genoeg. Langzamerhand krijgt onze fokkerij steeds meer vorm en een eigen 'gezicht'. Temperamentvolle, positieve paarden met veel oprichting en gangaanleg. Functioneel en evenredig gebouwd, karaktertechnisch 100%, en kerngezond. Graag stellen wij hieronder ons huidige fokmerriebestand voor.                                                                     

 


 
Wildkleur bruine merrie uit 2003, V. Eyfirðingur frá Akureyri, M. Góla frá Skarði (V. Ófeigur frá Flugumýri)
 
Sunna is een temperamentvolle vijfgangermerrie. Haar vader is Eyfirðingur, een sterke, degelijke vijfgangerhengst waarmee we vooral in het verleden veel gefokt hebben. Haar moeder was Góla, een schijnbaar onverzettelijke rots in de branding, een fantastische, klassieke IJslander. Een eerlijk paard, die haar ruiters echter genadeloos afstrafte op hun fouten; een droom wanneer je haar correct reed, een draak als je net niet recht zat, of niet snel genoeg was met je hand. Erg leerzaam! Sunna is in veel opzichten haar evenbeeld, en tevens haar laatste nakomeling, want in 2004 overleed Góla aan koliek, hoogdrachtig van haar tiende veulen. Sunna is daarom altijd heel speciaal voor ons geweest.
 
In 2011 hebben wij Sunna laten trainen door Erik Spee en hij heeft haar voorgebracht op de keuring. Dat pakte goed uit, want Sunna werd gekeurd met een 8,01 voor haar exterieur en een 7,92 voor haar verrichtingen, totaal 7,96. Haar sterke punten zijn haar mooie karakter, haar onvermoeibare temperament, ruime gangen met taktzuivere tölt en prachtige oprichting. Haar verbeterpunten zijn datzelfde temperament, wat met een iets gemoedelijker hengst ietwat afgezwakt zou mogen worden, haar achterhand die wat meer zou mogen dragen in plaats van met name stuwen, en voor het oog mogen de verhoudingen wat beter zijn en wat meer manen en staart kan ook geen kwaad ;)
 
In 2007 heeft Sunna haar eerste veulen gekregen, genaamd Litla-Sóla van de Noorderzon (V. Mökkur frá Varmalæk). Deze merrie is naar onze mening weer een verbetering op haar moeder en ook zij wordt in onze fokkerij ingezet, zij is de moeder van onze goedgekeurde hengst Sólfinnur. Na de keuring in 2011 is Sunna weer gedekt, door Gauti frá Reykjavik. In september 2012 kreeg zij haar veulen, Glæða, een kek vos-met-bles merrietje die nu wordt getraind. In 2016 is Sunna drachtig geworden door middel van embryo transplantatie, in 2017 werd het resultaat geboren; een prachtig bruin merrieveulen van Tófa von der Igelsburg x Sólfinnur van de Noorderzon.
 
 

Hátign (Mist) van Westerveld     Overleden op 30 juli 2015

 

Bruine merrie uit 1998, V. Hilmir frá Skjóðu,  M. Djörfung frá Nálarbær (V. Skarði frá Syðra-Skörðugili)

 

Mist is aangekocht in 2006, in eerste instantie voor de sport. Een aantal jaren lang heeft ze goed gepresteerd in de sport B in tölt en viergangen. Mist is een goudeerlijk, slim en temperamentvol rijpaard, een vierganger met als sterkste punt haar snelle tempo tölt. Ondanks haar temperament laat ze eigenlijk alles met zich doen; heerlijk zonder zadel en alleen op een halstertje mee op buitenrit, in de winter voor het sleetje geknoopt, en ook als lespaard begint ze zich inmiddels te bewijzen. Voor mensen met een natuurlijk overwicht is het een geweldig, stoer paard, die altijd maar door wil gaan en graag voor je werkt. Bij een onzeker of onduidelijk persoon ontpopt ze zich echter graag tot een onbehouwen trien, ze is echt razend slim.

 

In 2009 is Mist voorgebracht op de keuring onder het zadel. Ze werd gepresenteerd door Ariadne Rüthlein, die haar daarvóór ook al geruime tijd reed. We waren erg tevreden met het resultaat, want ze werd gekeurd met een 7,86 voor haar exterieur, en een 7,71 voor de verrichtingen, totaalscore 7,78. Voor een vierganger zijn dit nette punten, zo haalde ze ten minste achten voor alle gangen, waaronder een 8,5 voor zowel de tölt als de galop. Mist haar sterke punten zijn: haar stabiele, goed gescheiden gangen met een enorm tempobereik, haar goed geproportioneerde exterieur en haar aansprekende uitstraling. De soepelheid van de bovenlijn mag wel wat verbeterd worden, alhoewel dat ook te wijten kan zijn aan een spierblessure die ze in het verleden heeft gehad. Ook haar (met name langzame) galop mag naar onze mening beter doorgesprongen zijn, alhoewel ze voor dit onderdeel op de keuring wel hoog scoorde.

 

Bij ons kreeg Mist in 2010 haar eerste veulen, een hengst (inmiddels ruin) genaamd Grímm van de Noorderzon (V. Rómur frá Búðardal). Een prachtig, stoer groot paard met een laconiek en gemoedelijk karakter. Hij is inmiddels verkocht. Vervolgens is ze gedekt door onze eigen hengst (inmiddels ruin) Örvar van de Noorderzon. Ook deze combi pakte goed uit met Ýndi van de Noorderzon, een grote, kekke merrie die eerst een veulen heeft gekregen, en inmiddels is verkocht.  In 2012 is Mist gedekt door de succesvolle Duitse hengst Fylkir vom Kranichtal en hieruit is in 2013 een prachtig zilverappelkleurig hengstje geboren, Jónatan van de Noorderzon. Hij is inmiddels geruind en verkocht maar wordt wel getraind bij de Noorderzon, en ontwikkelt zich als een geweldig jong rijpaard. In 2014 is Mist gedekt door onze eigen hengst Sólfinnur van de Noorderzon. Dit veulen, een prachtige bruine hengst, is tot ons groot verdriet dood geboren. Op 30 juli 2015 is het onvoorstelbare gebeurd, mijn prachtige Mist overleed toen zelf ook, aan hartfalen.

 

Een jaar later kwam ik op gelukkige wijze in het bezit van haar eerste dochter, Élin van Westerveld, waar ik enorm blij mee ben!

 

 

 
Voskleurige merrie uit 1998, V. Skinfaxi frá Thoreyjarnúpi, M. Hera frá Hófi (V. Hervar frá Sauðarkróki)
 
Hríst is in 2009 aangekocht, met name voor de fokkerij vanwege haar bijzonder goede afstamming. Op IJsland heeft haar eerste nakomeling zeer goede resultaten behaald in de vijfgangproeven, dus dat belooft al wat voor de rest van haar veulens. Daarnaast is Hríst een gouden rijpaard en geschikt voor vele verschillende ruiters. Haar gangen zijn elastisch en lichtvoetig en ze is altijd vrolijk en ongecompliceerd.
 
In 2011 is Hríst voorgebracht op de keuring door Ariadne Rüthlein. Haar prestaties lagen in de lijn van wat wij hoopten en verwachtten, en we waren dan ook tevreden. Voor haar exterieur kreeg ze een 7,79, en de verrichtingen werden beoordeeld met een 7,59, totaalscore 7,67. Alhoewel Hríst een minder expressief 'kanon' is dan Sunna of Mist, houden wij haar toch graag aan voor onze fokkerij, omdat ze als rijpaard zulke sterke punten heeft. Ze is enorm attent en werkwilig, bezit goed gescheiden, 'bouncy' gangen met een prima tempobereik, en is oerdegelijk. Haar verbeterpunten zitten hem voornamelijk in het exterieur; zo mag de hals wat mooier gevormd zijn en is ze eigenlijk te klein en zijn de verhoudingen een aandachtspunt. 
 
Ze heeft bij ons tot nu toe twee nakomelingen gekregen; een hengst (nu ruin) uit 2009 genaamd Thóri van de Noorderzon (V. Atli frá Norður-Hvammi) nu in het bezit van Saar en een hengst (nu ruin en verkocht naar Duitsland) uit 2010 genaamd Fjalar van de Noorderzon (V. Rómur frá Búðardal). Alletwee deze nakomelingen zijn bijzonder veelbelovend qua bewegingen en lijken de elasticiteit en lichtvoetigheid van hun moeder meegekregen te hebben. In 2012 is ook Hrist gedekt door Fylkir vom Kranichtal en uit deze combinatie is een stoer, voskleurig merrieveulen geboren met prachtige gangen, genaamd Glódis van de Noorderzon. In 2017 is Hrist gedekt door Divar fran Lindnas.

 

 


Tófa von der Igelsburg      Inmiddels verkocht

 

Voskleurige merrie uit 2008, V. Fannar frá Kvistum, M. Tvístjarna frá Brekku (V. Stígandi frá Sauðárkróki)

 

Tófa is een gezamenlijk project. We hebben haar in 2008 gekocht met een stel vrienden bij de bekende Duitse stoeterij 'der Igelsburg'. Wat begon als een relatief impulsief plannetje, ontpopte zich uiteindelijk tot een Penny-achtig sprookje; in juni 2014 werd Tófa onder het zadel voorgebracht door Frauke Schenzel en behaalde hier een fabelachtige score van 8,45 voor de rij eigenschappen. Gecombineerd met een nette 8,11 voor haar exterieur bracht dit een totaalscore van 8,31, wauw!! Tófa heeft dit jaar haar eerste veulen gekregen, een prachtig bruin merrietje in het bezit van Leonie Ringers..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Litla-Sóla van de Noorderzon

 

Bruine merrie uit 2007, V. Mökkur frá Varmalæk. M. Sunna van de Noorderzon (V. Eyfirðingur frá Akureyri)

 

Sóla is ons eerste fokprodukt uit de tweede generatie. Wij vinden haar bijzonder goed gelukt! Om zoveel mogelijk fokzekerheid in te bouwen hebben we als vaderdier voor Mökkur gekozen, een absolute topvererver. Alhoewel Sóla pas aan het begin staat van haar carriere als rijpaard, denken we dat ze haar moeder gaat verbeteren. Haar gangen zijn meer uitgesproken, en haar bouw waaronder met name haar hals-schouder-borst, is echt super. Sóla heeft een enorm lief en zachtaardig karakter.
 
In 2010 is Sóla aan de hand voorgebracht op de advieskeuring. Daar is ze als 'bovengemiddeld' beoordeeld wat ons deed besluiten om haar eerst te laten dekken. Als hengst hebben we gekozen voor Tónn frá Ólafsbergi, een grote, veelzijdige vijfganger. Uit deze combinatie werd in 2011 Sólfinnur van de Noorderzon geboren, een prachtig hengstveulen. Inmiddels is hij gekeurd onder het zadel met een 8,23 en heeft hij al een flink aantal veulens op de wereld gezet. Sóla is in 2017 weer gedekt, ditmaal door Odinn vom Habichtswald.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Inloggen
van-de-noorderzon.com - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!