Meer informatie over training bij 
de Noorderzon

 

 

 


 

Hieronder vind je achtergrondinformatie over de training. Het begint met een stukje inhoudelijke uitleg. Vervolgens duiken we even de geschiedenis in, om af te sluiten met enkele praktische zaken rondom de training.

 

Training bij de Noorderzon

 

Na bijna 20 jaar ervaring als paardentrainer op stoeterijen en trainingsstallen in binnen en buitenland ben ik gespecialiseerd in met name de training van jonge paarden. Ook ben ik goed in staat om oudere paarden met specifieke problemen weer de goede richting op te sturen. Daarnaast heb ik bij diverse succesvolle wedstrijd en fokpaarden de basis gelegd voor hun verdere carrière. Voor het op een verantwoorde en lichamelijk correcte wijze intölten van paarden met relatief weinig töltaanleg ben je bij mij ook aan het juiste adres. Tot slot heb ik in zowel Duitsland als Nederland ervaring opgedaan met het trainen van IJslanderkruisingen en andere (gangen)paardenrassen. Ik sta altijd open voor nieuwe ervaringen, dus na overleg zijn ook deze paarden bij mij van harte welkom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                         Paso Peruano merrie Suerte                                                                                                                     Lippizaner ruin Luy

 

Ik hecht veel waarde aan kwaliteit in plaats van kwantiteit en neem daardoor geen grote aantallen paarden aan voor training. Ieder paard is uniek en krijgt de tijd en rust die hij of zij nodig heeft en verdient.

 

Afwisseling tijdens de training vind ik erg belangrijk, omdat ik merk dat de paarden dan open en nieuwsgierig blijven, en steeds zin hebben om aan het werk te gaan. Daarom varieer ik tussen buitenritten en training in de bak, doe aan grondwerk (zijgangen, vrijlopen, werk over cavaletti) en vrijspringen, en zullen de paarden ook regelmatig meegaan als handpaard of naast de fiets.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trainingssessie bitwijs maken vierjarige merrie

 

    

En na de juiste voorbereiding....

 

         

...is het eerste opstappen een fluitje van een cent!              Kná leert een jonge merrie dat verkeer niet eng is...          ... en moet zelf ook nog aan de bak over de cavaletti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 Hamradis heeft lol naast de fiets.....                                                                     ...en Rökkvi krijgt een goede workout tijdens het vrijspringen

 

Geschiedenis

 

Mijn ervaring met IJslandse paarden begon in 1996 met de aankoop van mijn eerste IJslander Fjalar en een daaropvolgende stage bij Punktur IJslandse paarden, destijds nog gevestigd in De Punt. Die stage liep vele jaren uit... Bij Punktur waren altijd enorm veel verschillende paarden aanwezig, en ik heb er alle vrijheid gekregen om mezelf te ontwikkelen. Door vallen en opstaan enorm veel geleerd; over hoe ik het wel en niet zelf wilde gaan doen. De daaropvolgende jaren werkte ik in IJsland, bij o.a. Magnús Ólafsson (Sveinsstaðir), Magnús Lárusson (Gauksmýri), hier leerde ik ook paarden beslaan, en bij Elsa Magnússon en Pjetur Pjetursson (Sólvangur). Ook heb ik in Duitsland gewerkt; een trainingsseizoen op Gestüt Forstwald, en twee keer een langere werkstage bij het gangenpaardenbedrijf van Andrea Jänisch in Beieren. Vanwege mijn studie aan de Rijksuniversiteit Groningen (Archeologie) verhuisde ik weer naar Drenthe, waar ik inmiddels alweer jaren woon. Mijn huidige trainingslocatie bevindt zich in Yde-De Punt, Noord Drenthe, grappig genoeg dezelfde plek waar het destijds met Punktur allemaal begon. Naast het trainen van paarden rijd ik ook graag wedstrijden. Met Gjúga frá Lálendi ben ik sport A gekwalificeerd in de viergangen. En met mijn geweldige merrie Kná maak ik al jaren de telgangbaan onveilig en heb ik in 2017 zelfs aan het WK mee mogen doen, waar ik een tiende plaats behaalde in de telgangproef.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktische zaken

 

Tijdens de trainingsperiode worden de paarden in groepsverband op de wei gehouden (we hebben een aparte merrie en ruinengroep) met een opschuifsysteem zodat ze niet te vet worden. In uitzonderlijke gevallen ook op de paddock. 's Winters staan de paarden ook 24/7 buiten in paddocks en worden gevoerd met kwaliteitshooi. Krachtvoer krijgen ze in de vorm van luzerne, gecombineerd met een sport/vitaminebrok. Wortelen en snoeihout om verveling tegen te gaan staan ook regelmatig op het menu.

 

Beslaan gebeurt in overleg met de eigenaar, wanneer de paarden harde hoeven hebben zijn ijzers soms niet nodig, maar de ervaring leert dat de hoeven toch vaak behoorlijk afslijten, en voor het beïnvloeden van de balans in de gangen kan beslaan het paard vaak ook erg helpen. Het bekappen en beslaan kan door mijzelf, of door mijn vaste smid Jonathan van Corteveen worden gedaan.

 

Jonge paarden die voor hun eerste basistraining komen zullen gemiddeld vier keer per week getraind worden, omdat deze veel tijd nodig hebben om de nieuw geleerde dingen te verwerken. Oudere paarden worden vijf a zes keer per week gereden. Verkooppaarden die een goede basis hebben eventueel minder ('onderhoudstraining') voor een aangepaste prijs, dit alles in overleg. Wanneer je je paard na de training zelf door wilt gaan rijden, bestaat er de mogelijkheid om nog gedurende de trainingsperiode les te nemen met het paard. Ook is het mogelijk om je paard via mij te verkopen. Een goede communicatie over en weer vind ik erg belangrijk. Daarom zal ik regelmatig laten weten hoe het paard zich ontwikkelt en ben ik voor de eigenaren ook altijd bereikbaar per mail of telefoon.

 

 


 

 

Inloggen
van-de-noorderzon.com - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!