Nieuws:

Zomer 2018

publicatie: 01-08-2018

Hoogste tijd voor een teken van leven vanuit IJslanders van de Noorderzon! De laatste update op de website was vorige  zomer, en om dit afgelopen jaar in een notendop te omschrijven is niet te doen… Daarom is het plan om van nu af aan regelmatig blog-achtige berichten, foto’s en filmpjes te plaatsen via de wat meer direct toegankelijke media zoals instagram, youtube en facebook. Op instagram ben ik te vinden onder annefloorbouman, voel je vooral welkom om me te volgen!

 

Voorjaar/zomer 2017!

publicatie: 30-08-2017

Zo, het regent, een goed moment om de website weer eens te updaten. Want dat is al heeeel lang niet meer gebeurd…

In de lente begon het paardgerelateerde leven weer spannend te worden; (selectie)wedstrijden en veulens!

 

Wedstrijden

 

Ook dit jaar trok ik weer met Gjúga en Kná ten strijde, doel met Gjúga was sport A-kwalificatie en met Kná WK-kwalificatie ennnn… (cliffhanger ;) dat is allebei gelukt! Uiteraard met de nodige ups-and-downs….

 

Met Gjúga heb ik wat stappen terug moeten doen, wat er uiteindelijk voor zorgde dat ik weer echte stappen vooruit kon zetten. Het gaat met haar allemaal bepaald niet vanzelf, maar ze heeft zo een enorme wilskracht (die ze gelukkig meestal voor mij inzet en niet tegen mij ;) dat het een feest is om haar te mogen rijden, en ik leer ontzettend veel van haar. We hebben dit jaar onze A-punten gehaald voor de V1. Ik hoop haar daar volgend jaar in te gaan starten en ook in de tölt echte stappen te gaan maken. Op onze laatste wedstrijd dit jaar, het NK in Exloo, werden we kampioen in het viergangenklassement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechts Marion met Kjölur, NL kampioen V2, links Annefloor met Gjúga, NL kampioen viergangen klassement. Rechterfoto is de prachtige wisselprijs voor de telgangren.

 

En dan mijn gekke, stoere Kná…. Wacht, zei ik nou ‘mijn’? Yep! Dit jaar heb ik Kná, nadat ik haar jaren heb gereden, van de eigenaren mogen overnemen :) Ik heb haar geruild voor een gave jonge merrie uit mijn eigen fokkerij, en nu is iedereen blij. Voortvarend begonnen we in april aan de eerste selectiewedstrijd. Hele winter lekker getraind, vooral voor de telgangproef, en alles voelde goed. Totdat… niks meer goed ging tijdens de eerste wedstrijd, ik kon haar niet in telgang leggen, ze was gestressed…. Toch teveel druk…? De daaropvolgende selectiewedstrijden ontwikkelden zich, hm, bijzonder…. Ineens kwam haar echte innerlijke snelheidsduivel weer tevoorschijn. En maakten we mooie snelle tijden tijdens zowel de speedpass als de telgangren. Want ook in de startboxen deed ze het langzaamaan weer steeds beter.  De telgangproef verdween qua focus naar de achtergrond. Tijdens het NK wonnen we wederom  de telgangren en werden voor de tweede maal achtereen Nederlands kampioen. De ultieme bekroning volgde in datzelfde weekend, toen we te horen kregen dat we mee mochten naar het WK!!

 

Kná tijdens de speedpass op het NK. Foto is van Iris van Velzen

 

WK Oirschot

 

En wat een fantastische ervaring was dat, met wederom, gewoon omdat dat bij Kná hoort, weer onverwachte wendingen. De eerste dagen bereidden we ons voor op ons eerste onderdeel, de telgangproef. Ik zag dat een beetje als een opwarmertje, want sja, de snelheidsonderdelen, daar blonk ze nu eenmaal in uit… De trainingen gingen geweldig, geen stress, alleen maar focus, we waren een eenheid, we vlogen samen over de baan! Tijdens de telgangproef gaf ze alles en wat schetste mijn, en ieders verbazing; ze haalden haar hoogste punten ooit en we werden nummer 10 van de wereld!

Dan de snelheidonderdelen, speedpass en telgangren. Ik had al een beetje een voorgevoel, en dat bleek te kloppen… Fijne doorgangen, maar de tijden waren niet snel  genoeg, helaas. Ik weet en voel dat er nog rek in zit, en dat laat ze ook zien, dus eens zal het moment aanbreken dat alles op z’n plek valt. Nu maar beraden over de toekomst, want dit WK smaakte wel naar meer!

 

Kná in optima forma! Foto van Lo Rosendaal

 

 

Veulens

 

Naast al het wedstrijdgeweld was er bij Saar in de wei sprake van een ander soort spanning; drie van onze merries verwachtten een veulen! Als eerste was Hrist aan de beurt. Zij kreeg een stoer voskleurig merrieveulen met een grappig blesje. Haar naam werd Perla. Toen mijn lieve Élin, dochter van Mist, ook een merrietje! Een schattig vosje met een kek exterieur en tölt tölt tölt! We noemden haar Sólrós. Als laatste, en dat was toch wel het allerspannendst, Sunna. Sunna was draagmoeder voor Tófa, haar veulen zou voor ons dus het eerste experiment zijn met embryotransplantatie. En tot onze grote blijdschap werd hieruit ook een merrieveulen geboren!!! En oh wat een mooie… Bruin, enorm sjiek gebouwd, met gave gangen, een droomveulen, die we ook zeker gaan aanhouden voor onze fokkerij. Zij heet Saela.

 

Saela pas geboren. Op de achtergrond wandelt Perla voorbij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links Sólrós, rechts Saela

 

Vader van alle drie deze mooie merries is natuurlijk onze eigen….

 

Sólfinnur!

 

Ons dilemma om een geschikte voorbrenger voor Sólfinnur te vinden werd opgelost toen Frauke Schenzel, ondanks dat ze kersverse moeder was geworden van haar eerste kind, Sólfinnur dusdanig interessant vond dat ze hem graag wilde trainen! Dus begin dit jaar vertrok onze Sólf naar de Kronshof. Tijdens de eerste keuring in mei was hij er nog niet helemaal klaar voor. Hij haalde een mooie 8,33 voor z’n exterieur maar in zijn gangen miste hij nog energie. In juli is hij opnieuw gekeurd en liep hij voor nu optimaal. Met een 8,16 voor gangen haalde hij een totaalcijfer van 8,23.

In de toekomst zal hij zeker nog hoger gekeurd kunnen worden. Maar hij zal nu eerst de sport in gaan en over twee jaar weer opnieuw naar de keuring. We zijn enorm trots op deze mooie, stoere maar ook hele lieve hengst!

 

Blij met Sólf!

 

En volgend jaar krijgt Sólf er als alles goed gaat een nieuwe broer of zus bij want zijn moeder Sóla is dit jaar bij de Kronshof gedekt door Odinn vom Habichtswald :)

 

En verder…

 

Gaat de dagelijkse gang van zaken natuurlijk lekker door! De zomer was, alhoewel niet heel zonnig, tot nu toe ideaal om lekker in te trainen. Er zijn leuke trainingspaarden voorbij gekomen, en ook eigen jonge paarden zoals Glaeda (Sunna van de Noorderzon x Gauti frá Reykjavik) en Glódís (Hrist frá Hófi x Fylkir vom Kranichtal) zijn aan de beurt.

Vanaf oktober/november worden er weer nieuwe trainingspaarden aangenomen. Hiervoor zijn er nog 1 a 2 plaatsen beschikbaar. Maar je paard inschrijven voor een trainingsperiode vanaf begin 2018 kan nu ook al.

Ook klussen we lekker verder aan ons winterverblijf. Het doel is namelijk om in de winter de trainingspaarden ‘bij de buren’ te gaan houden, een weiland ca 100 meter verderop wat ik al jaren huur en direct aan de weg ligt wat grote voordelen heeft mbt aanloop/bereikbaarheid. Ook hebben we daar de mogelijkheid om een mooi bak/paddocksysteem aan te leggen, waar we nu druk mee bezig zijn. De bak is nu klaar, en aan een prachtige grote paddock, die in verschillende delen wordt opgedeeld en ook voorzien wordt van een hooi/slowfeedersysteem, wordt nu hard gewerkt. Het oude, half ingestorte krot is vervangen door een prachtige ruwhouten stal. To be continued! En tot slot nog wat leuke kiekjes van deze zomer:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vierjarigen in training, links Seifur, rechts Jónatan

 

Mooie eenjarige merrie Eldfluga (vuurvlieg) van de Noorderzon, foto's zijn van Irma Haddink

 

 

Ook voor andere eigenaren heeft Sólf leuke veulens gemaakt! Foto's van Marjolein Koops en Kirsten van Goor

 

Sólf en zijn kleine vriendje Tobbi op weg naar de WK-show in Oirschot

 


Topgroom Kirsten en topsupporters op het WK :-D

 

 

 

 

 

 

Inloggen
van-de-noorderzon.com - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!